On són els límits dels castells?


La històrica actuació que van fer els Castellers de Vilafranca el 30 d’agost passat durant la jornada de Sant Fèlix ha tornat a plantejar la pregunta sobre el sostre d’una activitat que viu el moment de màxima expansió i projecció de la seva història bicentenària. No es tracta de la primera vegada que es planteja aquesta pregunta, però la gesta dels verds en descarregar en una mateixa actuació les dues construccions mítiques de la llegenda castellera (el 3d10 amb folre i manilles i el 4d9 sense folre) convida a desxifrar quines altres fronteres es podrien superar.

3d10fm dels Verds (Vilafranca, 31/08/2013)

Els dos castells que van exhibir els de Vilafranca a la seva festa major tenen estructura, dimensions i característiques totalment diferents: mentre que el castell de 10 basa la dificultat en la gran quantitat de persones que es necessiten per dur-lo a terme i, sobretot, assajar-lo amb garanties (més de 600 individus), el 4d9 sense folre és una construcció d’accentuada precisió per a la qual es requereixen uns castellers amb enormes prestacions i aptituds tècniques. Fins ara, cap colla no havia aconseguit descarregar aquests dos castells en una mateixa actuació, si bé els Minyons de Terrassa sí que ho van aconseguiren una mateixa temporada, la del 1998.

Primer 4d9 sense folre descarregat pels Minyons de Terrassa a les Fires de Sant Narcís de Girona el 25 d’octubre del 1998.

El 3d10 amb folre i manilles i el 4d9 sense folre són, amb la torre de vuit sense folre, les construccions de més dificultat d’entre totes les que s’han aconseguit descarregar. Malgrat ser tres castells de tres nivells d’alçària diferent (10, 9 i 8 pisos, respectivament), la dificultat és extrema en tots els casos. Només a través d’un ritme de màxima intensitat en els assajos (en el cas dels Castellers de Vilafranca, tres dies a la setmana) es pot arribar a exercir un cert domini sobre aquestes construccions, que mai no és absolut, ja que en l’execució un mínim error es tradueix en caiguda.

Primer 2d8 sense folre carregat per la Colla Vella (Vila-Rodona, 5/11/2000)

Seria possible alçar un castell d’11 pisos? Les contínues gestes i fronteres superades en els últims 15 anys constitueixen un motiu suficient perquè ningú no posi la mà al foc per res, però avui dia és una quimera pensar en un pis més al tres de deu. Per arribar a aconseguir-ho, hi hauria dos camins. Un seria fent créixer el tronc un pis més, però abans es necessitaria aconseguir el 3d9 sense folre, que fins ara no s’ha aconseguit mai (els de Vilafranca van estar a punt de fer-ho el 2005).

Intent de 3d9 sense folre de la Colla Joves (Vila-rodona,2000)

L’altra opció seria augmentar el castell per sota; és a dir, col·locant un altre pis de mans per sobre de les manilles, cosa que es coneix com a puntals. Però tampoc no s’ha aconseguit mai un castell amb quatre bases. Els Castellers de Vilafranca ho van estudiar el 2002 amb el pilar de 9, però va cedir just després que sonessin les gralles sense la més mínima opció d’èxit.

Intent de pd9fmp dels Castellers de Vilafranca (Tots Sant, Vilafranca, 1/11/2002)

A més a més, perquè aquesta hipotètica opció es pogués dur a terme s’hauria de dominar el 3d10, un castell que, en el cas dels verds, només han descarregat una vegada de les 30 que l’han atacat (en set, l’han carregat).

De la mateixa manera, resulta utòpic pensar en un 4d10 sense folre. El nivell de precisió que implica un quatre de nou sense folre està a l’abast de molt pocs castellers, de manera que costa imaginar-se com seria amb un pis més.

Intent de 4d10fm dels Castellers de Vilafranca, únic de la història, 1 de novembre de 1996.

Els següents reptes, més enllà de consolidar els que ja s’han assolit –que ja desperta prou il·lusió–, passen per aconseguir el 4d10 amb folre i manilles (que els de Vilafranca volen provar l’1 de novembre); el 3d9 sense folre –castell del nivell del 4d9 i el 2d8, tots dos sense folre–, i pujar aquestes construccions per baix; és a dir, descarregar la torre de 9 sense manilles (carregada tres vegades pels de Vilafranca) i alçar el 4d10, també sense manilles.

Font: Revista Castells

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: