El nom de les colles, debat obert en el món casteller


La colla castellera de Sant Vicenç dels Horts, els “Carallots”, ha reobert el debat sobre la idoneïtat de donar un malnom com a oficial. En el món casteller modern han aparegut: Nens, Minyons, Bordegassos, Xicots, Marrecs, Al·lots, Sagals, Brivalls, Xics, Xiqüelos, Vailets, Nois… tots sinònims de l’original Xiquets. També han aparegut colles amb noms vinculats amb l’activitat: Castellers, Torraires, Moixiganguers. D’altres adopten un nom relacionat amb la població d’origen: Capgrossos, Tirallongues, Salats, Angelets, Matossers, Xerrics, Esperxats, Margeners… Entre aquests, darrerament han aparegut els Encantats de Begues, que té una vinculació veïnal de Begues, tot i semblar un qualificatiu.

Intent de 4d7 dels Carallots de Sant Vicenç (1/12/2013). Fotografia: Vicenç Garcia

A Sant Vicenç dels Horts han adoptat els nom de “Carallots”, però la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha recomanat el canvi de prenom per no acollir-se a la disposició del nomenclàtor casteller aprovat per l’assemblea de l’entitat. Per la seva banda, els “Carallots” han ratificat el seu nom; ara, per poder utilitzar-lo hauran de passar per l’assemblea de la CCCC per canviar la norma o bé sol·licitar una excepció. Des de la colla  han iniciat una campanya informativa i de recerca suports.

Els Castellers de Sant Boi (1994-2004) van plantejar-se el nom de “Bojos” de Sant Boi. Finalment no van utilitzar el nom per la recomanació des de la CCCC. El malnom no es va considerar adequat per la significació que podia tenir en vincular-lo a l’activitat, no tant per la relació amb el centre de salut mental de la població.

4d6 dels desapareguts Castellers de Sant Boi.

Font: Carles Esteve

Llegeix més a RevistaCastells.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: