Els primers castells ‘en color’ són vilafranquins


La recent aparició del primer volum de la història dels Castellers de Vilafranca em va permetre desempolsar, ja fa uns mesos, unes velles fotografies que havien estat zelosament guardades al calaix dels records castellers, la importància de les quals rau en el fet que són els primers clixés que reporten fotografies de castells en color de tota la història. El format és el de diapositiva i a les imatges s’aprecia clarament el color rosat que fou el propi de la colla en els seus inicis, des de les acaballes de la temporada del 1948 fins a la temporal dissolució d’aquella, després de la diada de Sant Raimon del 1956. Van ser captades, les primeres, a la masia de Cal Cassanyes –propietat de l’Oriol Rossell, fundador dels Castellers de Vilafranca–, prop de Sant Marçal, i les que resten de la sèrie, el dia 31 d’agost, a la plaça de la Vila de Vilafranca. De totes aquestes fotografies, d’acord amb el seu propietari, en vaig fer fer còpia puntual per tal d’assegurar que no es perdessin, atesa la seva vàlua inqüestionable.

pd4 a Cal Cassanyes, el 29 de maig de 1950, una de les primeres fotografies en color fetes als castells. A la dreta, torre de 6 durant la diada de Sant Ramon de 1951. (Fotografies d’Esteve Bou)

 Vuit anys d’avantatge

Una altra singularitat d’aquest aplec fotogràfic ve donada pel fet que és, de llarg, el més primigeni que coneixem de tots els que han fet report dels castells, torres i pilars de les diferents colles del món casteller. Sense anar més lluny, la fotografia en color d’un castell vallenc més antiga que s’ha publicat, si no es demostra el contrari, és la d’un 4 de 7, de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, davant l’Atòmium, a l’Expo de Brussel.les de l’any 1958; la vaig incloure, el 1981, a Fem pinya! (pàgina 42) i és també una diapositiva, una còpia de la qual me la va proporcionar un fotògraf que hi havia a Valls, Bonaventura Bonsoms i Roé, que més tard es va establir a Tarragona.

19 de maig de 1957 a Vilafranca. Torre de 6 fotografiada per Josep Galofré i Tomàs. A la dreta, 3d6, també a Vilafranca, primera foto en color amb els Castellers de Vilafranca vestint la camisa verda (Fotografies: Josep Galofré i Tomàs)

A més, encara caldria puntualitzar que hi ha unes altres tres imatges que també són anteriors a aquesta última i que són igualment vilafranquines, tot i que amb els castellers lluint ja les camises verdes; la primera reporta un 3d6 aixecat al parc Tívoli vilafranquí, segurament com a prova del 3d7, per les Fires de Maig del 1957 (segona sortida dels Verds), concretament el diumenge, dia 19; la segona registra precisament la caiguda d’aquest darrer castell, davant del monument a Milà i Fontanals, i la tercera, tal volta la més interessant, és la d’una torre de 6 plantada també a la Rambla de Sant Francesc.

Segueix llegint la notícia a: FestaDirecte.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: