La Jove i Sant Fèlix


És la Jove de Tarragona. Un dels interrogants més observats dels darrers mesos finalment s’ha revelat: la quarta colla que actuarà a la diada de Sant Fèlix és la Jove de Tarragona, que compartirà plaça amb els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls. Els Minyons de Terrassa, presents el 30 d’agost a Vilafranca de manera ininterrompuda des de 1984, no seran convidats aquest any.

4d9f de la Jove de Tarragona al Sant Fèlix de 2012.

Els administradors de la Festa Major de Vilafranca van confirmar ahir dijous al vespre, a través d’un tuit, que la Jove serà a Sant Fèlix. La diada manté el seu format de quatre colles (l’opció d’una actuació a cinc havia estat descartada) i no tindrà, per primera vegada en 30 anys, als Minyons de Terrassa. La decisió de la quarta colla havia generat debat intern entre els administradors, alguns dels quals veien bé donar una darrera oportunitat als malves. Però això hagués suposat deixar fora la Jove de Tarragona, que l’any passat va plantar 36 castells de 9, entre els quals quatre 5de9 amb folre descarregats, quatre 9d8 també completats i un pilar de 8 amb folre i manilles coronat. Uns registres molt superiors als presentats pels Minyons.

Amb tot, els de Terrassa havien garantit oferir el màxim per arribar al 30 d’agost en el millor estat de forma possible. I el bon inici de temporada –acompanyat d’un nivell d’assistència als assaigs superior al dels últims anys– era una carta al seu favor.

5d9f dels Minyons (Sant Fèlix 2005). Fotografia: Minyons de Terrassa

La decisió dels administradors, però, arriba tard, quan els calendaris de les colles ja fa mesos que estan tancats i la temporada ja ha arrencat. Minyons i Jove havien deixat en blanc el cap de setmana del 30 i 31 d’agost a l’espera de la decisió dels administradors. Els de Terrassa, però, no es quedaran amb la faixa plegada, ja que el 31 actuaran a Sitges, a la diada de Festa Major, acompanyats dels Xiquets de Reus i la Jove de Sitges. Els malves havien deixat aquesta actuació en stand by a l’espera de la decisió de Vilafranca. Els Minyons són un cartell fixe a la Festa Major de Sitges… excepte un cop cada cinc o sis anys. És a dir, quan el dia de Sant Bartomeu –patró de Sitges– cau en diumenge, l’exhibició amb les colles convidades es trasllada al cap de setmana posterior, que coincideix amb Sant Fèlix. En aquests anys, els Minyons acostumen a ser substituïts per una altra colla.

El Sant Fèlix del 2014 serà el tercer de la Jove de Tarragona. Els liles hi van actuar el 1996 i el 2012, en tots dos casos, en substitució de la Joves de Valls, a causa de la temporada discreta que els diables vermells havien fet els anys anteriors. En tots dos casos, però, la colla tarragonina va arribar a Sant Fèlix amb més d’un interrogant. El 1996 –la temporada posterior a la traumàtica Santa Tecla de 1995– van coronar el 3 i el 4d9f i van completar el 2d8f. Aquella campanya, la Jove ja no va ser la mateixa que els anys anteriors.

3d9f de la Colla Jove de Tarragona (Sant Fèlix, 1996). Fotografia: directe!cat

El 2012 la Jove va entrar a la plaça de la Vila essent ja colla de gamma extra, en haver carregat el 5de9 amb folre la temporada anterior. La primera part del 2012, però, va ser excessivament irregular sense aconseguir aplomar els castells de 9. A Vilafranca, en canvi, van plantar la tripleta i va ser un punt d’inflexió per a culminar dos mesos posteriors de somni.

Els Minyons de Terrassa, per la seva part, ha contribuït de manera destacada a fer gran la plaça de Vilafranca, on han completat construccions com el 4de9 sense folre, el 5de9 amb folre i el 2de9 amb folre i manilles (7 descarregats i 3 carregats) i han coronat el 4de9 amb folre i agulla i el pilar de 8 amb folre i manilles.

El cartell inèdit d’enguany a Sant Fèlix requerirà resoldre alguns elements, com la ubicació de les colles, ja que els dos anys que la Jove de Tarragona hi ha actuat ho ha fet al lloc habitual de la Joves de Valls. També resultarà interessant mesurar el nivell de col·laboració que aquestes dues colles es poden arribar a prestar en les sevs pinyes, com acostumen a fer Joves i Minyons per tancar els peus dels seus castells més grans.

Font: Revista Castells

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: