Recomanacions literàries per aquest Sant Jordi


Com venim fent els darrers anys (2013, 2012), amb motiu de la Diada de Sant Jordi, us volem recomanar 3 llibres per a que pugueu regalar i llegir amb motiu d’aquest dia. El primer títol és un llibre de temàtica castellera tant per a joves com per a adults, mentre que el segon és un bon títol per conèixer el nostre país i les seves característiques (sense deixar de banda els castells), i l’últim llibre és per als petits de la casa, una lectura d’aventures on els castells també apareixen.

QUARTS DE NOU. Tot el que cal saber del món casteller.

RAQUEL SANS-PATRÍCIA MARTÍNEZ DEL HOYO

Ara Llibres. Barcelona, 2013.

Aquest llibre editat al mes de juny de 2013 és una bona guia del món casteller per a qui s’inicia en una colla castellera, per a l’inexpert o desconeixedor que vol conèixer una mica més aquest món i també un llibre on es poden trobar diferents anècdotes i curiositats. Aquestes anècdotes i cuirositats les trobem en els testimonis de castellers, ex-castellers i personatges coneguts de la cultura catalana com per exemple en Sergi Lòpez, Bigas Luna, Xavi Coral, Antoni Bassas i Noah Gordon.

El llibre està dividit en diferents parts:

  • Introducció: “Que no se’t noti”, on se’ns explica l’orígen dels castells i la rivalitat existent entre colles.
  • Qüestió d’estil: on se’ns parla del Concurs de Tarragona mitjançant el testimoni d’en David Miret (membre dels Castellers de Vilafranca), de les pinyes i colles castelleres com a integradors de nouvinguts amb les paraules d’en Juan Romero “Juanacho” (membre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls), i del paper de les dones en el món casteller amb el testimoni d’una castellera dels Minyons de Terrassa.
  • Parts d’un castell
  • Per sortir de la rutina: s’explica el calendari casteller, les actuacions importants, i on es poden consultar els resultats d’aquestes, i també parla de la prevenció de riscos castellers, on es fan (tant a nivell del territori català com a nivell internacional), i de la denominació dels castells com Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
  • Diccionari bàsic
  • Els protagonistes: en aquest apartat es parla de les colles més importants del món casteller, tant les colles de nou com les de vuit, i és aquí on es parla dels Xics de Granollers.

I per acabar, trobem un epíleg fet per una de les presentadores del programa “Quarts de Nou”, l’Elisabeth Carnicé, i els agraïments de les autores.

 

TERRA I ÀNIMA. Impressions sobre el paisatge, l’art, els fets històrics, els costums I les tradicions catalanes.

ANICET VILLAR DE SERCHS (text) – EMILI CAÑO (il·lustracions)

Editorial Salvatella. Barcelona, 2014.

En aquest llibre mitjançant uns textos senzills i de fàcil comprensió, es fa un recorregut per tot el territori català, per totes les comarques, destacant allò que és més important i característic de la zona. Com no podia ser d’una altra manera, quan es tracta la zona de l’Alt Camp, és parla dels “Xiquets de Valls”. Explica que aquesta mostra cultural és “present a festes populars” i causa “admiració de qui ho veu per primera vegada”, i en destaca “la força, agilitat i l”entusiasme”

Tot i que la primera edició d’aquest llibre és del 1934, moment en que el seu autor era professor de català de la Generalitat, en aquesta vuitena edició s’han fet petites modificacions i actualitzacions del text però mantenint l’essència de la primera edició, i és un text totalment vigent per a conèixer detalls i característiques de Catalunya.

El dia que el metro se’ns va empassar

GEMMA ARMENGOL (text) – TATAY (il·lustracions)

Animallibres. Barcelona, 2014.

En aquest llibre dirigit a infants a partir de 8 anys, la Clàudia, fa tard a escola i reclama uns pares nous, però té sort d’en Roc, un amic seu amb qui planeja fer-se detectius. En una excursió amb l’escola, durant el trajecte en metro, tots dos descobreixen un home que els hi recorda a un espia dels còmics del Tintín, els segueixen, desapareixen…i comencen tot un seguit d’aventures que els portarà a trobar-se amb diferents problemes. Per resoldre uns d’ells, hauran de fer d’enxaneta d’un castell. Podem dir, segons paraules de l’autora, que es va inspirar en els Xics de Granollers per a reflectir en la seva obra el fet casteller.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: