Les aletes manen la posició dels dosos


castell en què pugen i baixen canalla al mateix temps o que no en baixa cap dos fins que no està completament coronat? El Concurs de Tarragona implantarà enguany una norma nova, que marca que els dosos han d’estar col·locats en les estructures de 7 i de 9, fins que no es fa l’última aleta.

Aquesta és una de les poques modificacions que aplicarà enguany el Concurs i serà especial per a les cites de Tarragona i Torredembarra, però que podria ser ben vàlida a qualsevol plaça: és la manera en com s’ha de coronar un castell amb més d’un pom de dalt. Fins ara tan sols s’incidia en els aixecadors i enxanetes. Amb la generalització d’estructures com el 9 i el 7 s’ha cregut oportú normativitzar sobre els poms de dalt. Les dues construccions podran ser coronades per un o més enxanetes, tres en el cas del 9 i dues en el cas del 7. Es farà compatible la versió d’un sol enxaneta en la manera original en què la Colla Vella va recuperar el 9 i la que els Margeners van inventar el 7. De fet, la manera més habitual de fer el 9 és la de tres enxanetes, mentre que el 7 s’ha expandit majoritàriament amb un. Recentment, però, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va fer el seu primer 7d7 i va escollir fer-lo amb dos.

9d8 de la Colla Vella a la Bisbal el 2011

La Comissió Assessora ha inclòs en el reglament del Concurs que, tant en el 9 com en el 7, els dosos hauran d’estar correctament col·locats en la seva posició, de la primera a l’última aleta, independentment de quina sigui la modalitat emprada per coronar el castell, un o més enxanetes. Es vol evitar així la picaresca i, de la mateixa manera, assegurar-se que el castell ofereixi una imatge gairebé completa en el moment de qualsevol aleta. Aquesta és una nova norma i com a tal serà vigent el dia del Concurs, tot i que el temps dirà si també s’imposa a les places com a norma habitual.

Pisos superiors del 9de8 dels Castellers de Vilafranca a Mataró el 2013

Queden cinc mesos per al Concurs de Castells de Tarragona, una edició que no tindrà canvis substancials en el reglament. La taula de punts es consolida en la seva ordenació i la penalització en els castells tan sols carregats s’assumeix amb normalitat.

Font: Revista Castells

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: