XXV Concurs de Castells: el concurs dels 55 punts (1a part)


Després de dos anys d’espera, el “dia gran” del Concurs de Castells de Tarragona havia arribat i les 12 colles participants anaven entrant a l’arena seguint l’ordre d’actuació i creant el mosaic multicolor tant característic de la Tarraco Arena Plaça. Què veuríem en la jornada castellera? Seria un concurs disputat o bé, i com anava passat en les darreres edicions, Castellers de Vilafranca guanyaria amb solvència i destacant des de la primera ronda? El podi seria semblant al de l’edició de 2012 o bé entraria en joc la Colla Jove Xiquets de Tarragona tenint en compte la bona evolució i els castells que han anat descarregant durant els darrers dos anys? El que tothom tenia clar era que en aquest concurs hi hauria quatre colles a tenir en compte: Colla Joves dels Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Castellers de Vilafranca.

1

Imatge de la Tarraco Arena Plaça. Fotografia: Ester Usarralde

Dos minuts abans de les 10 del matí s’anunciava per megafonia l’actuació conjunta de la primera ronda, on van actuar Xiquets de Reus amb el 5d8, Nens del Vendrell amb el 3d8, Castellers de Sabadell amb el 2d8 amb folre, Castellers de Barcelona amb el 4d8 amb agulla i poc després arribarien les primeres sorpreses de la jornada.

Els Castellers de la Vila de Gràcia van obrir les actuacions en solitari descarregant un 3d9 amb folre de manera

La Colla Vella va iniciar el seu concurs descarregant un 4d9 amb folre i agulla com només ho fan ells a l’estil “Vella”: treballat, fent patir al públic però amb garanties i amb un pilar on terç i quart van posar-hi esforç i treball. Aquest castell posava de manifest que la colla vallenca, tot i la llarga lesió patida durant aquest estiu pel quart del pilar, la feina estava feta i tota la colla estava al 100%.

Seguidament va arribar una de les sorpreses de la jornada, que tot i que estava anunciat i era un dels castells que duien en cartera, la Colla Joves dels Xiquets de Valls obria la seva actuació descarregant un magnífic 5d9 amb folre, un castell quiet, parat, preciós i que semblava que durant aquesta temporada l’haguessin sovintejat i fins i tot que fos d’algun pis menys per la facilitat i solvència amb la que el van descarregar. Les cares que es podien observar al passadís d’entrada a l’arena on estava la colla eren cares d’alegria, felicitat, abraçades… tot feia pensar que hi hauria una lluita aferrissada pels primers llocs i que la Joves estaria apretant fins el final.

5d9 amb folre de la Colla Joves Xiquets de Valls. Fotografia: Ester Usarralde

5d9 amb folre de la Colla Joves Xiquets de Valls. Fotografia: Ester Usarralde

Les colles que van actuar a continuació van ser els Castellers de Sants que obrien el seu concurs descarregant el 3d9 amb folre, que tot i que el pis de terços estava un pèl estirat i va ser un castell treballat, en cap moment va presentar dubtes del que el descarregarien, Xiquets de Tarragona que va descarregar el 3d9 amb folre, Capgrossos de Mataró que va completar el 4d9 amb folre, i una de les colles candidates al primer lloc del Concurs: Castellers de Vilafranca.

Els verds van obrir la seva participació al concurs amb el mateix castell de sortida que minuts abans havia completat la Colla Vella: el 4d9 amb folre i agulla, demostrant el control que tenen sobre aquest castell i demostrant un cop més que disposen d’un gran pilar. Tot i així, cal dir que el castell es va estirar tant al pis de terços com al pis de quarts, treballant en excés sobretot la rengla que donava l’esquena a les grades. En el moment en que descarregaven el castell, a banda de les celebracions, mostres d’alegria i desplegament de la seva bandera, van destacar les cares de ràbia d’alguns castellers del pilar que feien pensar que els verds no les tenien totes, no tenien una avantatge tan clara com en les darreres edicions, i fins i tot, els feia pensar que no seria tan fàcil guanyar aquesta edició del Concurs.

I en darrer lloc va actuar la quarta colla candidata al podi del Concurs de diumenge: Colla Jove Xiquets de Tarragona. Va iniciar la seva actuació amb un dels castells que havien anunciat, el 9d8, fet amb tres enxanetes que van coronar el castell al mateix temps.

Per tant, la primera ronda es tancava sense cap caiguda.

Amb la primera ronda finalitzada, a les 11.15h es va desplegar una pancarta reivindicativa: “VOLEM VOTAR 9N 20014”, moments abans de que s’informés que a la Tarraco Arena Plaça hi havia més de 13500 persones entre castellers i públic i de l’arribada del president de la Generalitat Artur Mas, que va ser rebut amb crits d’independència.

Poc després, a les 11.20 h s’iniciava la segona ronda amb l’actuació conjunta de Castellers de Sabadell amb el 5d8 i Nens del Vendrell amb el 2d8 amb folre.

El torn de les actuacions en solitari començava amb els Xiquets de Reus descarregant el 3d9 amb folre , un pèl obert i amb una de les rengles més sortida que la resta, seguit amb el 4d9 amb folre completat , tot i que deformat, pels Castellers de la Vila de Gràcia, i a continuació s’anunciava per megafonia un dels castells esperats de la jornada: el 3d10 amb folre i manilles de la Colla Vella.

En aquell moment, pels passadissos de l’interior de la plaça van començar les corredisses i carreres per arribar al lloc on la colla vallenca estava ubicada i poder veure de prop una de les construccions més imponents del món casteller, tant per alçada com pel número de persones que hi participen. Al principi el castell pujava nerviós, el folre i les manilles començaven a treballar massa d’hora, el pis de quart treballava de valent, però l’”estil vella” tornava a fer acte de presència i el castell es va poder carregar. L’alegria dels membres de la colla es va desfermar, les abraçades i crits d’alegria eren presents, i de nou, es demostrava que la Vella era una de les candidates al podi.

3d10 amb folres i manilles carregat per la Colla Vella Xiquets de Valls. Fotografia: Ajuntament de Tarragona

3d10 amb folres i manilles carregat per la Colla Vella Xiquets de Valls. Fotografia: Ajuntament de Tarragona

Minuts després la Colla Joves Xiquets de Valls anunciaven un altre dels castells esperats i que de ben segur no seria l’única vegada que s’intentaria durant el dia: el 4d9. Les cares de concentració abans de l’intent imposaven respecte i va ser un dels moments en que des de molts indrets de la plaça es demanava silenci, fins i tot a una de les periodistes que feia la crònica des del peu del castell que no van tenir més remei acatar la petició. Tot i els dubtes que semblaven que tenien alguns dels castellers de tronc, el castell va començar a pujar i les gralles van sonar. Les mides semblaven bones, però a mesura que el castell avançava, aquest s’anava deformant. Va ser un intent desmuntat “in extremis”, però tot feia pensar que el tornarien a repetir, tant per la feina feta als assajos, per la ràbia que expressava la canalla amb llàgrimes i per les paraules que el cap de colla de la Joves deia a una de les castelleres de tronc: “No passa res, el tornem a intentar”.

Detall del 4d9 net de la Colla Joves Xiquets de Valls. Fotografia: Ester Usarralde

Detall del 4d9 net de la Colla Joves Xiquets de Valls. Fotografia: Ester Usarralde

Les actuacions en solitari van continuar amb el 4d9 amb folre dels Castellers de Barcelona, molt millor en execució que el que van carregar per la Mercè, un 4d9 amb folre carregat pels Castellers de Sants, l’intent de 2d9 amb folre i manilles dels Xiquets de Tarragona que semblava que carregarien i el 3d9 amb folre carregat pels Capgrossos de Mataró.

Seguidament els Castellers de Vilafranca anunciaven el 3d9 amb folre i agulla. De nou es tornava a demanar silenci, tot i que no va ser tant respectat , i el peu es començava a muntar. El castell presentava unes bones mides a la pujada, però mentre es bastia l’estructura interior, aquest es va començar a deformar. Dues de les rengles del castell semblava que acabarien tocant el pilar, que pujava un pèl lent ja que fins i tot l’enxaneta d’aquest va haver d’esperar-se per coronar-lo.

Detall del 3d9 amb folre i agulla dels Castellers de Vilafranca. Fotografia: Ester Usarralde

Detall del 3d9 amb folre i agulla dels Castellers de Vilafranca. Fotografia: Ester Usarralde

Un cop descarregat, algun membre de la colla vilafranquina deia que “les altres colles fins ara han fet castells, nosaltres ara tirarem els petardos”. Quines sorpreses tenien en cartera els Verds i que els feia estar tan segurs del seu èxit? Les celebracions dels verds continuaven mentre ja s’havia anunciat el següent castell de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i aquesta muntava el peu, fet que va provocar alguns xiulets per part d’alguns sectors de la plaça.

La Jove de Tarragona tornava a descarregar de nou el 5d9 amb folre de la manera a la que ja ens tenen acostumats, tot i haver fet alguns canvis a la part inferior del castell, tranquil·la i sense patir en cap moment. Aquest castell era l’11è consecutiu que descarregava la colla, fet que va celebrar la colla i la grada amb un compte fins a l’11, i amb ell es tancava la segona ronda.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: