XXV Concurs de Castells: el concurs dels 55 punts (2a part)


La tercera ronda es va iniciar amb l’actuació conjunta de Xiquets de Reus amb el 2d8 amb folre, Castellers de la Vila de Gràcia amb el 3d8 amb agulla i Nens del Vendrell amb el 4d8.

Castellers de Sabadell iniciava les actuacions en solitari amb un dels seus reptes: el 3d9 amb folre. El castell va pujar bé, però aviat va començar a perdre les mides, es va deformar, i poc després de carregar-lo, aquest va cedir per la rengla. Tot i així, Castellers de Sabadell carregava per primera vegada en la seva història el 3d9 amb folre, fita que feia temps que perseguia i que els convertia en colla de nou.

3d9 amb folre carregat dels Castellers de Sabadell. Fotografia: Saballuts

A continuació, i quan quedaven pocs minuts per les 13.30h, la Colla Vella Xiquets de Valls intentava el 2d8 net, la bèstia indomable, castell que se’ls resistia des de l’any 2002, i que només va quedar en carregat. Un cop més esclat d’alegria entre els membres de la colla i els seus seguidors als típics crits de “I Vella, i Vella”.

En aquesta 3a ronda la Colla Joves Xiquets de Valls feia el segon intent de 4d9 del dia. Van desmuntar el primer peu, i tot i que el segon peu estava més tancat, la canalla va rebre ordres de tirar avall i de nou, intent desmuntat. Això va provocar que la colla vallenca es replantegés el seu concurs per no poder intentar de nou aquesta estructura.

Seguidament els Castellers de Barcelona va descarregar el 3d9 amb folre, i després, els Castellers de Sant atacaven per primera vegada en la seva història el 2d9 amb folre i manilles. El castell es va girar aviat, el folre i les manilles començaven a treballar de valent, i tot just quan els dosos s’havien col·locat, l’estructura va cedir.

Minuts després tornàvem a veure el mateix castell, en aquesta ocasió el segon intent de la jornada per part dels Xiquets de Tarragona. En aquesta ocasió el castell es va carregar, però en el moment de la baixada de la canalla, el pom es va despenjar i va provocar que el castell cedís.

2d9 amb folre i manilles carregat dels Xiquets de Tarragona. Fotografia: Antoni Coll

2d9 amb folre i manilles carregat dels Xiquets de Tarragona. Fotografia: Antoni Coll

A continuació, i per segona vegada i en la mateixa ronda, es veuria a plaça un nou intent de 2d8 net, en aquesta ocasió per part dels Castellers de Vilafranca, que tot i no haver-lo intentat durant la temporada passada mai havien deixat d’assajar, i la feina i les proves fetes a Cal Figarot presentaven garanties per tirar-ho a plaça. La pujada va ser tranquil·la fins el moment en que la canalla estava a la part superior del castell, moment en que es va patir una forta estravada que semblava que es quedaria en un petit ensurt, però poc després de carregar-se, la bèstia indomable va cedir.

I per tancar la ronda, la Jove de Tarragona va intentar per primera vegada a la seva història un dels castells que havien assajat i també havien anunciat segons com anessin les dues primeres rondes: el 3d9 amb folre i agulla que malauradament només va quedar en intent.

Passaven 9 minuts de les 14.30h i començava la quarta ronda amb l’actuació conjunta dels Nens del Vendrell, que recuperaven el pilar de 6, i Castellers de Sants que descarregava el 5d8.

Les actuacions en solitari les iniciava la Colla Joves Xiquets de Valls (ja que la Colla Vella passava ronda) descarregant el 3d9 amb folre, així asseguraven sumar punts per evitar quedar en les darreres posicions de la classificació de diumenge veient els castells que estaven fent la resta de colles. Després fou el torn dels Xiquets de Tarragona que van descarregar un 4d9 amb folre després de desmuntar un peu, i Capgrossos de Mataró feia el primer intent de la temporada de 2d9 amb folre i manilles, castell que va quedar en intent després que el quart cedís.

Havia passat quasi bé una hora de l’inici de la quarta ronda quan es veia el segon intent de 3d10 amb folre i manilles de la jornada, i en aquesta ocasió eren els Castellers de Vilafranca, durant les 3 primeres rondes havien estaven en la segona posició de la classificació provisional, i volien donar un cop d’efecte i demostrar que estaven allà per a guanyar. Van haver de començar a treballar massa aviat, una de les rengles estava molt oberta des d’un principi, i després de la carregar la construcció, el pom es va despenjar i el castell va cedir, fet que també els va passar per la Diada de Sant Fèlix.

3d10 amb folre i manilles carregat dels Castellers de Vilafranca. Fotografia: Ajuntament de Tarragona

3d10 amb folre i manilles carregat dels Castellers de Vilafranca. Fotografia: Ajuntament de Tarragona

Poc després, una de les darreres sorpreses “anunciades” del dia: la Colla Jove Xiquets de Tarragona anunciava el 3d10 amb folre i manilles. Era la primera vegada que l’intentaven i que el portaven a plaça, i d’aquesta manera, demostraven la seva bona evolució i el bon estat de forma de la colla. El castell pujava tremolós i el van haver de treballar des del primer moment, però les ganes que tenien, la feina feta, i la canalla decidida que tenen, van ser factors que van ajudar a carregar-lo. La Colla Jove entrava al grup selecte de les colles de deu pisos, i a més, o feien a casa. L’esclat d’alegria va ser espectacular, impressionant com tota la plaça, grades i arena i excepte el sector vilafranquí, celebrava la fita.

La quarta ronda acabava a l’espera de saber que farien tant els Castellers de Vilafranca com la Colla Vella, ja era la primera vegada que els verds lideraven la classificació i només hi havia 55 punts de diferència amb la colla vallenca.

La cinquena ronda s’iniciava amb una ronda conjunta (pel nivell del castell) però en solitari dels Capgrossos de Mataró descarregant el 2d8 amb folre.

Seguidament la Colla Vella esgotava la darrera possibilitat que li quedava per guanyar el concurs, i atacava el 4d9 net. El castell no tenia bones mides des d’un principi i va quedar en un intent desmuntat, per tant, el concurs ja tenia un guanyador matemàtic a falta de saber si la resta de colles actuarien o no. Però tot i així, la colla tancava la seva participació al concurs havent fet la millor actuació de tota la seva història.

I per acabar, la Colla Joves Xiquets de Valls va tancar la cinquena ronda amb un intent de pilar de 8 amb folre i manilles després que la resta de colles renunciessin a actuar.

Abans de la classificació final, dels pilars de comiat i de l’entrega de premis, va haver-hi un record i petit homenatge a un membre dels Castellers de Solsona i dels Arreplegats de la Zona Universitària que va perdre la vida mentre baixava la matinada de diumenge al Concurs.

Les tres primeres posicions del XXV Concurs de Castells no va portar cap sorpresa, sent el 1r classificat Castellers de Vilafranca, el 2n classificat Colla Vella Xiquets de Valls i el 3r classificat la Colla Jove Xiquets de Tarragona, però, que hauria passat si la Colla Vella hagués carregat el 4d9 net? Si els vallencs no haguessin deixat passar la quarta ronda, quin castells hauríem vist? Què haurien fet els Castellers de Vilafranca tenint lesionades algunes de les peces claus i més importants dels seus castells, haurien pogut completar la mateixa construcció amb garanties per a garantir la primera posició de la classificació? Els verds van patir en excés pel plantejament que havien fet de la seva actuació? Què hauria passat si algun dels castells de les primeres rondes haguessin quedat en carregats? La Colla Joves Xiquets de Valls va equivocar-se en intentar dues vegades el 4d9 net?

Malgrat que totes aquestes preguntes quedaran sense resposta, el que si podem dir és que el XXV Concurs de Castells ha estat el millor concurs mai vist, l’únic concurs i plaça en el que s’han vist tres 3d10 amb folre i manilles carregats, el concurs més diputat dels darrers anys ja que Castellers de Vilafranca només va guanyar per 55 punts.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: