Els periodistes castellers, contra el tractament informatiu fet per Cuní


L’Agrupació de Periodistes especialitzats en el fet casteller ha donat una resposta conjunta al tractament informatiu de Josep Cuní sobre el llibre «L’últim castell», de Nati Tàpia i el tractament informatiu del programa «8 al dia», de Josep Cuní, sobre les lesions en el món casteller:

«Des de l’agrupació de periodistes especialitzats en el fet casteller, volem mostrar el nostre rebuig al tractament de la informació que va emetre el canal de televisió 8TV dilluns 18 de maig i dimarts 19 en el programa ‘8 al dia’ dirigit i presentat per qui fou ambaixador dels Xiquets de Valls, Josep Cuní, referent a la seguretat del món dels castells durant l’entrevista a Nativitat Tapia, autora del llibre “L’últim castell” i les posteriors reaccions del dia següent. Al llarg de l’entrevista a Nativitat Tapia es va malmetre la imatge del fet casteller repetidament, comparant-lo amb els esports d’aventura i fins i tot amb les curses de braus, i es van fer afirmacions categòricament falses com la insinuació que s’amaga el perill de manera deliberada per interessos polítics, que l’accés de la canalla al fet casteller ha estat causat per l’inici de la “competició” i que cada cop es busquen nens més petits per fer-los pujar als castells.

Després de les moltes crítiques, el programa va convidar dimarts 19 de maig el doctor Daniel Castillo, responsable de seguretat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, per tenir un espai de rèplica. En aquesta ocasió es va acusar els castellers de tergiversar el que allà s’hi havia dit i es va insistir en què el fet casteller era perillós. Enlloc de defensar-ho amb dades contrastades, Josep Cuní va asseverar de manera clarament desinformada que “d’una polèmica en va sortir la normativa de que les enxanetes anessin amb casc”, afirmació que va haver de ser rectificada pel doctor Castillo. A més s’hi van afegir afirmacions com que la passió dels castellers no els permetia alçar les seves construccions amb seguretat i es va insistir en que la “competició” havia fet que la canalla sigui cada vegada més petita. Considerem que les afirmacions tant del presentador Josep Cuní com les dels diversos col·laboradors del programa sobre un fet tant delicat com la seguretat a l’hora d’alçar castells es van basar essencialment en la percepció personal i no van estar contrastades en cap moment.

Tot i obrir un debat sobre la seguretat del fet casteller, el programa no va exposar les dades que any rere any facilita la Coordindora de Colles Castelleres de Catalunya, i només va convidar un expert en la matèria en segona instància, després de la pluja de crítiques dins i fora del món casteller. Aplaudim que des dels mitjans es dediquin espais a parlar de tot el que envolta el món dels castells però lamentem que es generin aquest tipus de situacions es i que el format de tertúlia serveixi de paraigües per tot tipus d’afirmacions falses i no contrastades. Precisament aquest format hauria de servir per aglutinar experts en la matèria i fonts diverses i contrastades per poder tractar el tema amb la màxima objectivitat possible. En qualsevol cas, ens posem a disposició de 8TV i de qualsevol altre mitjà per facilitar-los tota aquella formació i/o informació que puguin necessitar al voltant del món casteller i del seu tractament informatiu per bé que aquestes situacions no es tornin a repetir».

Font: diari casteller

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: