Crònica de l’actuació de l’Ascensió 2013


Data: 12 de maig de 2013

Lloc: Granollers (l’Ascensió)

Colles: Marrecs de Salt, Sagals d’Osona i Xics de Granollers

Castells Xics: 2 p4 d’inici, 2d7, 4d8, 7d7 i vano de p5 de cloenda

Castells de les altres colles:

Marrecs de Salt: 2 p4 d’inici, 5d7, 2d7, 4d7 i 2 p5 de cloenda

Sagals d’Osona: 2 p4 d’inici, 5d7, 4d8, 2d7 i vano de p5 de cloenda

IGUALEM LA MILLOR ACTUACIÓ DE L’ANY PASSAT AMB EL QUATRE DE VUIT MÉS MATINER DE LA HISTÒRIA DELS XICS DE GRANOLLERS.

Aspectes a destacar

 • Puntualitat en l’inici de l’actuació.

 • Primer i matiner quatre de vuit.

 • Set de set ple de cares noves.

Aspectes a millorar

 • Poc públic a la Porxada.
 • No tenim més pilars de cinc?

Anàlisi

Serà un bon auguri? Primera actuació (important) de l’any a casa i no plou, sembla doncs, que aquest any encara tenim la possibilitat de fer tres actuacions a la Porxada. Sembla mentida, però, que amb el cartell d’aquest any la Porxada no estigués ni mig plena. Massa coses, els cotxes al circuit ens van boicotejar…esperem que sigui això i no que els castells son una altra bombolla que es desinfla.

Puntualment, tal i com havien demanat els alts estaments de la colla, a les 12 h es van enlairar els dos pilars de quatre d’inici de l’actuació. M’imagino que per alguns n’hauríem de fer uns quants més (i així mirar que tota la canalla pogués lluir camisa i pilar a la Porxada), però que cruels que son els castells, no sempre pot ser.

pd4 d'inici (Ascensió, Granollers, 12/05/2013) Fotografia: Mari Ortiz

pd4 d’inici (Ascensió, Granollers, 12/05/2013) Fotografia: Mari Ortiz

Primera ronda, primer castell a plaça i una altra torre de set a la butxaca, més serena, més tranquil·la, sobretot per aquestes quatre nenes que formen el pom de dalt i que son la joia de la corona. El tronc, amb els tics de sempre, els terços una mica estirats i els segons una mica bellugadissos. Tot plegat per dir: compte nois, amb la torre no val badar. Sigui com sigui, és la tercera, i sembla que li comencem a trobar el “gustillo”…a veure si tornem a tenir el títol de “Els especialistes de la torre”. Potser m’he passat que mirant la xarxa, aquest any estem tots allà mateix, o sigui que el més ruc fa rellotges.

2d7

2d7 (Ascensió, Granollers, 12/05/2013) Fotografia: Mari Ortiz

En un vist i no vist, tocava abordar el segon plat (fort) de la jornada. I a la primera sense desmuntar i amb més seguretat del que s’esperava. El quatre de vuit va tenir bones mides, potser un pèl tancades un parell de rengles que compartien dos. Al meu parer em faltava una cara al pis de terços…i no és que em sembli malament el canvi, però crec que el Justin no és el que cantava del pis…posats a canviar siguem valents i fem-ho pel que toca. No sé si m’explico! I jo que sóc de molt felicitar, aprofito per fer-ho a tots però sobretot a la cara maca del pis de quarts que: olé tú, guapa! Això si que és “llegar y besar el santo”, que diuen. Exemple de treball, constància i actitud. També és veritat que s’hi ha de ser per ser-hi, les oportunitats ens els castells són poques. Llegint les piulades i les notícies en la xarxa anunciaven el quatre més matiner de la història de la colla, al 99 (any de bona collita) també es va descarregar però l’Ascensió va caure més tard. I es va intentar altres tres anys però amb menys èxit.

4d8

4d8 (Ascensió, Granollers, 12/05/2013) Fotografia: Mari Ortiz

Aprofito aquest espai per fer apuntar una reflexió personal: hi ha castellers i castellers bons. I potser m’equivoco però la diferència rau en els pilars. La meva teoria (amb l’únic fonament científic de la meva experiència de 20 anys mirant castells) és que el casteller pilaner (aquell que té la capacitat de fer un pilar de cinc) és el que marca la diferència. I si comptes amb ell en els castells et dóna garanties. Com en totes les teories hi he trobat excepcions…espero que no masses perquè sinó la meva teoria ja no se sustentaria.

Tornem a l’actuació després de les celebracions pel títol (i no del Barça…que aquest quatre també és pericu), encara ens quedaven els postres en forma de set de set. Sorpresa agradable de veure cares menys usuals. Algun pis fet a mida, que ja està bé, però que potser es notava massa. Felicitats també, per aquell segon, aquella terç i aquell quart. Maca també la travessia de ballarina que va fer l’enxaneta, millor que els salts entre faixa i faixa que generen vertigen!!

7d7

7d7 (Ascensió, Granollers, 12/05/2013) Fotografia: Mari Ortiz

Per tancar un vano de cinc, que maco és, però jo em pregunto si no podríem mirar de tenir algun altre pilar, no només per fer-ne dos, sinó per si de cas un dia algú ens falla…vaja i per reforçar la meva teoria dels pilaners (que no només se’n fan també se’n creen). Així doncs, a 12 de maig hem aconseguit igualar el registre de millor actuació que l’any passat al novembre.

Vano de 5 (Ascensió, Granollers, 12/05/2013) Fotografia: Mari Ortiz

Vano de 5 (Ascensió, Granollers, 12/05/2013) Fotografia: Mari Ortiz

També vaig veure cert bon rotllo entre colles, que maco no?…per fer-nos pinya ens va de conya, però estem totes allà, i una mica de pique també va bé, no ens deixem tornar a passar la mà per la cara, eh!! Elogis mutus que ells també ho van fer molt bé!

Les altres colles

Sagals va fer una actuació similar a la nostra, canviant el set pel cinc, això si un cinc de set petit ens els pisos de dalt (segurament mirant més cap a un tres de vuit, que no pas cap a un cinc de vuit). Marrecs, van aparcar els castells de vuit mirant a una setmana enllà on tenen (i tenim) actuació a Girona. La seva torre de set més moguda del que s’esperava, però en definitiva descarregada. Ben mirat la torre de set és un castell resulton, maco, tècnic i que no requereix de molta gent per fer-lo…per tant castell de nivell i exportable.

2d7 dels Marrecs (Ascensió, Granollers, 12/05/2013) Fotografia: @birreiros

L’assaig

Veureu que últimament es van duplicant algunes proves del tres, el quatre i la torre, diguem que serveixen per formar aquells castellers que després serviran (esperem) per canviar algunes peces amb excés de càrrega castellera. Nois ens anem fent grans i la joventut ha d’apretar per dalt i per baix. Per dalt les coses van que rutllen, però no ens oblidem que la temporada és llarga, i que no tot s’acaba aquest any.

Recull dels castells

 • 16 pilars de quatre
 • 2 pilars de quatre caminat
 • 3 pilars de cinc
 • 1 quatre de sis
 • 1 quatre de sis amb l’agulla
 • 1 cinc de sis
 • 2 torres de sis (una amb figuereta)
 • 2 quatres de set
 • 3 tresos de set
 • 4 quatres de set amb l’agulla
 • 3 cincs de set
 • 1 set de set
 • 3 torres de set
 • 1 quatre de vuit
 • (a part els següents castells nets: set de cinc i quatre de sis, i un intent desmuntat de quatre de vuit)
Anuncis

One Response to Crònica de l’actuació de l’Ascensió 2013

 1. Antonio Osuna says:

  Gràcies “cronista” per tornar amb totes les forces. Segueixes crítica i didàctica, però ara amb més humor, una mica irònica i sobretot has canviat la teva mirada cap amunt.
  Abans la majoria dels teus comentaris eren de terços i ara de canalla. ¿?
  Tots els que gaudim del teu estil esperem veure’t pujar de quart, com més aviat.
  Sempre, sempre, una abraçada afectuós.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: